fbpx

Sinappi: Tulinen ja terveellinen

Sinappiverso – ehdottomasti kokeilun arvoinen!

Tunnemme sinapin voimakkaan makuisena höysteenä, jota valmistetaan sinapinsiemenistä ja tarjotaan aterian lisukkeena. Jo 1600-luvulla sinapin arvo ja erityisyys tunnistettiin, jonka vuoksi moni aatelisisäntä tarjosi sitä erikoisherkkuna hovilleen. Aikanaan moni piti tätä voimakkaan makuista maustetta liian voimakkaana, mutta nykyään sinappi on yleisesti käytetty mauste monenlaisissa ruoissa.[OM2]  Sinappi on siis edelleen arvossa pidetty mauste, jota yhdistellään sopiviin annoksiin.

Sinappi tuo potkua ruokaan – ja järkeen

Sinappi on tunnettu kasvina ja mausteena esihistoriallisista ajoista lähtien. Jo keltit ja germaanit tunsivat sinapin arvokkaana vihreänä vihanneksena. Arkeologisten löydösten perusteella on voitu päätellä, että sinappia on viljelty jo 2300-luvulla eKr. Ehkäpä sinappi terävöittää ruoan makujen lisäksi myös ajatteluamme, kuten aikanaan jo kunnioitettu filosofi Pythagoras totesi. Tuhansia vuosia myöhemmin, vuonna 2013, sama havainto tehtiin Intiassa toteutetussa tutkimuksessa.

Rakastettu ympäri maailmaa

Sinappia valmistetaan mustista, valkoisista ja ruskeista siemenistä, ja eri tyyppiset sinapit nimetään yleensä niiden siementen värien mukaan. Tämä on paras keino tuoda esiin kasvin voimakas maku. Tunnettu sinappiklassikko on Ranskassa mustista sinapinsiemenistä valmistettava Dijon-sinappi. Ranskalainen Bordeaux-sinappi on puolestaan tunnistettavissa valkoisista sinapinsiemenistä. Pohjois- ja Itä-Eurooppalaisissa maissa, Saksassa ja Yhdysvalloista tunnetuimmat sinappityypit on valmistettu valkoisista sinapinsiemenistä. Intiassa puolestaan käytetään eniten ruskeita sinappilajikkeita, tai sinapinsiemeniä hienonnetaan huhmareessa ja käytetään sen jälkeen ruoanvalmistuksessa sekä ruokien maustamisessa. Sinappi-mieltymyksissä sekä sinappien tarjonnassa ja käyttömahdollisuuksissa on myös paljon vaihtelua.

Kasvua ja aromia

Ympäri Eurooppaa voi ihmetellä keltaisena kukkivaa sinappikasvia monilla pelloilla. Jos kasvin antaa kasvaa tarpeeksi pitkään, se kasvattaa palkoja, joissa kypsyvät sinapinsiemenet. Sinappikasvin maku vaihtelee maukkaasta ja pähkinäisestä tuliseen, ja kasvin maku on sitä voimakkaampi, mitä kauemmin kasvin antaa kasvaa.

Nopeasti kasvavia, tiheäjuurisia sinappikasveja jalostetaan muuten myös mieluiten pian niiden kukinnan jälkeen ja ennen palkojen muodostamista ravinteikkaaksi kasvualustaksi. Kasvia käytetään myös luonnonmukaisena lannoitteena.

Miniversot: tulinen voimakasvi

Sinapin miniversot kasvattavat suosiotaan maustesinapin ohella ja tuovat mukavaa, mausteista vaihtelua lautasellesi. Et tarvitse puutarhaa miniversojen kasvattamiseen. Et ole edes riippuvainen kesäajasta tai lämpimistä keleistä, sillä miniversot kasvavat ympäri vuoden kotisi ikkunalaudalla. Tältä videolta näet, miten helposti miniversot kasvavat Heimgart-järjestelmässä. Vajaassa viikossa saat kasvatettua sinappi-miniversot ja pääset nauttimaan niistä.

 Sinappi-miniversot eivät ole pelkästään maukkaita, vaan niiden kirkas vihreys pitää sisällään laajalti terveellisiä ainesosia, mm. A-, B1-, B2-, C-, E- ja K-vitamiinia sekä mineraaleja, kuten rautaa, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, rikkiä ja sinkkiä. Nuorilla miniversoilla saat tulisuutta ja mausteisuutta vaikkapa leipään, salaatteihin, smoothiehin tai rahkaan.

Hei juurikarvat!

Hei juurikarvat!

Jokainen, joka on kasvattanut miniversoja, kuten krassia, rukolaa, retiisiä ja muita, on varmasti huomannut valkoisen karvan tai haituvan itujen juurien lähellä. Tätä täysin harmitonta haituvaa kutsutaan juurikarvoiksi, joskus myös juurihaituvaksi. Juurikarvat...

lue lisää
Punakaali – paikallista superruokaa

Punakaali – paikallista superruokaa

Punakaali tai sinikaali – sama terveellinen kaalilajike tunnetaan eri nimillä, jotka kuvaavat sen monipuolista väriä. On helppoa selventää, mistä värivaihtelu johtuu: Kaalin erilaiset sävyt johtuvat kasvualustan happamuudesta eli pH-arvosta. Happamassa maassa kasvava...

lue lisää
Vihanneskrassin miniversot

Vihanneskrassin miniversot

Vihanneskrassi on herkullinen vihannes, eikä ihmekään, että se sopii miedonmakuisena versona aamiaispöytään. Itse asiassa tällä pehmeänmakuisella kasvilla on paljon muitakin hyviä ominaisuuksia, joiden ansiosta se kannattaa ottaa mukaan aamiaisen lisäksi lounaalle,...

lue lisää
Miniversoja vai ituja?

Miniversoja vai ituja?

Tiesitkö, etteivät miniversot ja idut ole sama asia? Ei ole ihme, jos et tiennyt tätä, sillä versot ja idut sekoitetaan usein toisiinsa ja niitä käytetään virheellisesti toistensa synonyymeinä. Tässä artikkelissa selvitämme eroa miniversojen ja itujen välillä sekä...

lue lisää
0