fbpx

Punakaali – paikallista superruokaa

Punakaali tai sinikaali – sama terveellinen kaalilajike tunnetaan eri nimillä, jotka kuvaavat sen monipuolista väriä. On helppoa selventää, mistä värivaihtelu johtuu: Kaalin erilaiset sävyt johtuvat kasvualustan happamuudesta eli pH-arvosta. Happamassa maassa kasvava kaali saa melko punaisen värin, kun taas emäksisessä maassa kasvava kaali on sinisempää.

Tämän pH-tason vaihtelun huomaat varmasti helpoiten ruoanvalmistuksessa: Kun punakaalia valmistetaan hapanten ainesosien, kuten etikan, viinin tai omenoiden kanssa, kaalin punainen väri vahvistuu. Kun taas valmistat kaalia emäksisten ainesten, kuten ruokasoodan tai sokerin kanssa, näet sen muuttuvan sinisemmäksi.

Punakaali – valkokaalin pikkuveli

Värikäs punakaali on yleensä valkokaalia pienempi ja hieman tiiviimpi. Muuten molemmat kaalilajikkeet näyttävät hyvin samanlaisilta. Eräs näiden kaalilajikkeiden ominaisuus eroaa kuitenkin merkittävästi: Toisin kuin valkokaali, punakaali sisältää antosyaani-nimistä väriainetta. Kyseessä on antioksidanttina toimiva sekundäärinen kasviaine, joka tekee punakaalista erityisen terveellisen vihanneksen. Siispä pienemmästä koostaan huolimatta punakaalilla on tämän ominaisuutensa ansiosta erityinen arvo.

Saksa on punakaalin tärkein tuottajamaa Euroopassa. Lyhyet kuljetusmatkat tukevat myös osaltaan kasvin ravinnokkuutta. Etenkin kylmänä vuodenaikana punakaali on mahtava vihannes, joka pitää huolen siitä, että saamme riittävästi ravinteita. Punakaalissa on muun muassa yhtä paljon C-vitamiinia kuin appelsiinissa, kuten myös kaliumia, B-vitamiinia, magnesiumia, rautaa ja kalsiumia – punakaalin miniversot ovat siis erityisen terveellisiä! Punakaalissa on myös tärkeää hivenainetta seleeniä, josta meillä on usein puutetta maaperämme heikon seleenipitoisuuden vuoksi. Niinpä punakaalin nauttiminen on meille luonnollisestikin hyödyllistä.

Keittiössä: monipuolinen ja herkullinen

Punakaali on talvisen keittiön klassikkoainesosa ja se yhdistetäänkin usein kylmään vuodenaikaan. Värikästä punakaalia on saatavilla ympäri vuoden ja se sopii yhdisteltäväksi erilaisten ruokien kanssa miellyttävän miedon ja hieman makean makunsa ansiosta. Raakana tai kevyesti höyrytettynä punakaali sopii erinomaisesti salaattiin. Syksyllä punakaalista kannattaa ehdottomasti kokeilla valmistaa kaalikeittoa. Appelsiinilla ja kanelilla keittoon saa syksyistä makua! Smoothien aineksena punakaalilla saa melkoisen vitamiinibuusterin, oli vuodenaika mikä tahansa.

Punakaalin miniversot: Kasvivoimaa minikoossa

Jos haluat kasvattaa omaa punakaaliasi, se onnistuu helposti ympäri vuoden Heimgartin miniversoilla. Versot kasvavat helposti kotisi ikkunalaudalla ja pääset pian hyötymään kasvin mahtavista ravintovaikutuksista. Punakaalin miniversoissa on muun muassa kuusi kertaa enemmän C-vitamiinia ja 69 kertaa enemmän K-vitamiinia kuin täysikasvuisessa punakaalissa!

Hei juurikarvat!

Hei juurikarvat!

Jokainen, joka on kasvattanut miniversoja, kuten krassia, rukolaa, retiisiä ja muita, on varmasti huomannut valkoisen karvan tai haituvan itujen juurien lähellä. Tätä täysin harmitonta haituvaa kutsutaan juurikarvoiksi, joskus myös juurihaituvaksi. Juurikarvat...

lue lisää
Sinappi: Tulinen ja terveellinen

Sinappi: Tulinen ja terveellinen

Sinappiverso – ehdottomasti kokeilun arvoinen! Tunnemme sinapin voimakkaan makuisena höysteenä, jota valmistetaan sinapinsiemenistä ja tarjotaan aterian lisukkeena. Jo 1600-luvulla sinapin arvo ja erityisyys tunnistettiin, jonka vuoksi moni aatelisisäntä tarjosi sitä...

lue lisää
Vihanneskrassin miniversot

Vihanneskrassin miniversot

Vihanneskrassi on herkullinen vihannes, eikä ihmekään, että se sopii miedonmakuisena versona aamiaispöytään. Itse asiassa tällä pehmeänmakuisella kasvilla on paljon muitakin hyviä ominaisuuksia, joiden ansiosta se kannattaa ottaa mukaan aamiaisen lisäksi lounaalle,...

lue lisää
Miniversoja vai ituja?

Miniversoja vai ituja?

Tiesitkö, etteivät miniversot ja idut ole sama asia? Ei ole ihme, jos et tiennyt tätä, sillä versot ja idut sekoitetaan usein toisiinsa ja niitä käytetään virheellisesti toistensa synonyymeinä. Tässä artikkelissa selvitämme eroa miniversojen ja itujen välillä sekä...

lue lisää
0