fbpx

Hei juurikarvat!

Jokainen, joka on kasvattanut mikroversoja, kuten krassia, rukolaa, retiisiä ja muita, on varmasti huomannut valkoisen karvan tai haituvan itujen juurien lähellä. Tätä täysin harmitonta haituvaa kutsutaan juurikarvoiksi, joskus myös juurihaituvaksi. Juurikarvat kehittyvät yleensä 2-3 päivän kuluttua mikroverson itämisen alkamisesta ja niillä on pehmeä, pumpulimainen ulkonäkö.

Mitä ovat juurikarvat?

Juurikarvat löytyvät hyvin nuorista, kasvavista juurista. Ne ovat yleensä vain elinkelpoisia muutaman päivän tai muutaman viikon ajan. Niiden halkaisija on vähintään 5 – 17 mikronia ja pituus 80 mikronia – 1,5 millimetriä, ja ne ovat erityisen pieniä ja herkkiä. Vaikka ne ovat niin pieniä ja hienoja, ne lisäävät maaperän juuripinta-alaa ja parempaa tunkeutumista. Heimgartissa ne tunkeutuvat luonnonkuidusta valmistettuun siementyynyn ja antavat näin hyvän tuen kasvavalle kasville.

Juuri tästä syystä juurien veden absorboiva pinta on varustettu monilla hienoilla juurikarvoilla. Koska juuren erityisen tärkeä tehtävä on imeä vettä ja ravinteita ja siirtää ne kasviin. Kuitenkaan jokainen juuren osa ei voi hoitaa tätä tärkeää tehtävää – hennot juurikarvat kylläkin! Ne pystyvät tarjoamaan mikroversoille vettä ja ravinteita ja tekemään kasvit superruoaksi, joita siis mikroversotkin ovat.

Juuret tukevat luonnollista kasvuprosessia

Joten jos löydät hienot juurikarvat kotipuutarhastasi, sinun ei tarvitse huolehtia. Päinvastoin! Hennot juuret tukevat mikroversojen luonnollista kasvuprosessia. Se on merkki siitä, että itäminen on täydessä vauhdissa, ja nuorille kasveille tarjotaan kaikki tarvitsemansa.

Mikroversojen lajikkeesta riippuen juurikarvat saattavat esiintyä voimakkaammin. Älä siis ole yllättynyt, jos et ehkä huomaa juurikarvoja ollenkaan. Meidän siemenemme ovat pimeässä itäviä, joten ne on aluksi suojattava valolta. Lisäksi itäminen tarvitsee erityisen mikroilmaston, jossa on korkea kosteus. Sen vuoksi mukana tulevien pahvikansien tulee olla siementen päälle, kunnes mikroversot itse nostavat niitä ylös.

Löydä lisää vinkkejä pienestä Heimgart keittiöpuutarhastasi täältä.

Punakaali – paikallista superruokaa

Punakaali tai sinikaali – sama terveellinen kaalilajike tunnetaan eri nimillä, jotka kuvaavat sen monipuolista väriä. On helppoa selventää, mistä värivaihtelu johtuu: Kaalin erilaiset sävyt johtuvat kasvualustan happamuudesta eli pH-arvosta. Happamassa maassa kasvava...

lue lisää

Sinappi: Tulinen ja terveellinen

Sinappiverso – ehdottomasti kokeilun arvoinen! Tunnemme sinapin voimakkaan makuisena höysteenä, jota valmistetaan sinapinsiemenistä ja tarjotaan aterian lisukkeena. Jo 1600-luvulla sinapin arvo ja erityisyys tunnistettiin, jonka vuoksi moni aatelisisäntä tarjosi sitä...

lue lisää

Vihanneskrassin mikroversot

Vihanneskrassi on herkullinen vihannes, eikä ihmekään, että se sopii miedonmakuisena versona aamiaispöytään. Itse asiassa tällä pehmeänmakuisella kasvilla on paljon muitakin hyviä ominaisuuksia, joiden ansiosta se kannattaa ottaa mukaan aamiaisen lisäksi lounaalle,...

lue lisää

Mikroversoja vai ituja?

Tiesitkö, etteivät mikroversot ja idut ole sama asia? Ei ole ihme, jos et tiennyt tätä, sillä versot ja idut sekoitetaan usein toisiinsa ja niitä käytetään virheellisesti toistensa synonyymeinä. Tässä artikkelissa selvitämme eroa mikroversojen ja itujen välillä sekä...

lue lisää

Heimgart Nordics 

Vertos oy (Y: 2528339-3)
Kuopio, Finland
info@heimgart.fi   
Tel.: +358 779 55 55

Luomusertifioitu kauppias (FI-EKO-201) 

 

       

Heimgart on Eastside Impex Handelsgesellschaft mbH:n
rekisteröity tavaramerkki.